header imageheader imageheader image
{Internet}
Jak robić sushi - poradnik
Autor: Hanami, Data: 07.09.2012, 10:14:31, Źródło: Kuchniokracja
HanamiJak robić sushi - poradnikNa Kuchniokracji przez kilka kolejnych dni będą pojawiały się porady dotyczące przygotowywania sushi. Dziś opublikowana została pierwsza część poświęcona gotowaniu ryżu. W następnym tygodniu opowiemy o składnikach oraz o tym, jak się robi maki zushi i nigiri zushi. Cykl zakończy konkurs niespodzianka.

Dodaj do:

Zobacz także

Z tą publikacją nie są jeszcze powiązane żadne sznurki.

Komentarze

Sposób wyświetlania:

Ilość komentarzy: 30 dodaj

[1] Re: Jak robić sushi - poradnik
Fenek Alfa [*.neoplus.adsl.tpnet.pl], 07.09.2012, 14:57:17, oceny: +6 -0
Fenek AlfaA co to są te "ryże"? Z czym to się je??
[2] Re: Jak robić sushi - poradnik
Leniwy [*.litnet.osi.pl], 07.09.2012, 15:34:02, odpowiedź na #1, oceny: +5 -0
LeniwyZ ryżem
[3] Re: Jak robić sushi - poradnik
Pottero [*.rybnik.vectranet.pl], 07.09.2012, 15:43:13, odpowiedź na #1, oceny: +4 -1
PotteroW „ryżach” to się kogoś albo coś trzyma.
[4] Re: Jak robić sushi - poradnik
Vita [37.128.154.*], 07.09.2012, 17:04:26, odpowiedź na #3, oceny: +2 -7
VitaChyba chodziło ci o 'ryzy'. ;-D
[5] Re: Jak robić sushi - poradnik
Grisznak [*.internetdsl.tpnet.pl], 07.09.2012, 17:37:48, odpowiedź na #1, oceny: +0 -0
GrisznakPoprawione.

Komentarz ukryty przez moderatora. pokaż

[6] Re: Jak robić sushi - poradnik
HΛЯPΛGŌN [*.183.252.214.dsl.dynamic.t-mobile.pl], 07.09.2012, 17:50:42, oceny: +13 -2
HΛЯPΛGŌNTrzeba kupić mintaja w biedronce, zasypać przyprawą do ryb, którą wyprodukowano na zakładzie gdzie przetwarza się też orzechy i gluten? Potem wrzucić to na patelnie?

A co to jest ten gluten? Ostatnio sporo tego dają. Nawet w bułce było. Boje się, ze to ma związek z azbestem.
[10] Re: Jak robić sushi - poradnik
Spirit of Coach [*.1000lecie.pl], 07.09.2012, 19:39:40, odpowiedź na #6, oceny: +3 -2
Spirit of CoachWłaśnie.
Dobrze ci radzę, jedz tylko potrawy z cyjankiem.
[15] Re: Jak robić sushi - poradnik
AtoMan [*.dynamic.chello.pl], 07.09.2012, 21:33:27, odpowiedź na #6, oceny: +2 -0
AtoMan*pangę
[24] Re: Jak robić sushi - poradnik
Kei B. 2 [94.8.82.*], 09.09.2012, 16:05:44, odpowiedź na #6, oceny: +1 -0
Glutaminian Sodu (MSG) to poleszacz smaku po raz pierwszy zsyntezowany przez firmę "Aiji no Moto" (Esencja Smaku). Inne sławne produkty tej firmy to Aspartam (słodzik) i ramen błyskawiczny (chińska zupka).

Co ciekwawe Glutaminian Sodu i Aspartam są dużo bezpieczniejsze niz sól i cukier. Szczurom których dieta składała się w 10% z Glutaminianu Sodu po dwóch miesiącach zaczęła się odklejać siatkówka. Szczury karmione w 10% solą zdechły w ciągu 48 godzin:)
[27] Re: Jak robić sushi - poradnik
HΛЯPΛGŌN [*.183.245.138.dsl.dynamic.t-mobile.pl], 10.09.2012, 01:42:04, odpowiedź na #24, oceny: +0 -0
HΛЯPΛGŌNJakby jadły wengiel kamienny to by się zesrały.
[7] Re: Jak robić sushi - poradnik
Natcian [*.adsl.inetia.pl], 07.09.2012, 18:15:08, oceny: +4 -1
NatcianPolacy zawsze źle gotują ryż, nieważne czy chodzi o ten do sushi, czy zwykły. Wlewają litr wody do garnka, wkładają paczkę z ryżem i gotują - a później wszystko, co w tym ryżu najlepsze, spływa do ścieków wraz z wylaną wodą :(
[8] Re: Jak robić sushi - poradnik
HΛЯPΛGŌN [*.183.252.214.dsl.dynamic.t-mobile.pl], 07.09.2012, 18:36:54, odpowiedź na #7, oceny: +9 -1
HΛЯPΛGŌNZiemniaki też. Obierają, a w skórce najlepsze rzeczy siedzą. Nie wiem jak można obranego i pokrojonego na małe kawałki ziemniaka gotować. Smaku to nie ma żadnego.
[9] Re: Jak robić sushi - poradnik
tengu [*.neoplus.adsl.tpnet.pl], 07.09.2012, 18:41:30, odpowiedź na #8, oceny: +9 -1
surowe kartofle najlepsze
[12] Re: Jak robić sushi - poradnik
Ryuji [*.neoplus.adsl.tpnet.pl], 07.09.2012, 20:16:24, odpowiedź na #9, oceny: +1 -0
RyujiPyry!
[11] Re: Jak robić sushi - poradnik
Natcian [*.adsl.inetia.pl], 07.09.2012, 19:58:13, odpowiedź na #8, oceny: +1 -1
NatcianNo fakt, ziemniak w mundurku najlepszy :) Zwłaszcza pieczony w folii z dodatkiem masełka... Ale taki poćwiartowany ugotowany w wodzie też ma swoje zalety - trochę witaminy C mimo wszystko w nim zostaje, a jeśli ktoś je dużo takich ziemniaków to nie narzeka na niedobory tej witaminy ;p

Ale ogólnie, polskie techniki przygotowywania potraw są złe.
[14] Re: Jak robić sushi - poradnik
ja [*.neoplus.adsl.tpnet.pl], 07.09.2012, 20:35:51, odpowiedź na #11, oceny: +8 -1
Ziemniak? Co tam ziemniak, i tak wszyscy wiedzą, że... najwięcej witaminy mają fandomowe dziewczyny
[17] Re: Jak robić sushi - poradnik
Sune [*.neoplus.adsl.tpnet.pl], 08.09.2012, 00:02:26, odpowiedź na #11, oceny: +3 -0
Sunew folii? lepszy prosto z żaru ogniska
[18] Re: Jak robić sushi - poradnik
Natcian [*.adsl.inetia.pl], 08.09.2012, 07:43:55, odpowiedź na #17, oceny: +0 -0
NatcianFolia jest dla tych, którzy nie mogą w domu ogniska rozpalić :(
[13] Re: Jak robić sushi - poradnik
tom-- [*.pila.vectranet.pl], 07.09.2012, 20:29:36, odpowiedź na #7, oceny: +1 -1
Najlepiej gotować zarówno ryż jak i ziemniaki na parze. Tak jest najzdrowiej.
Mam od kilku miesięcy garnek do gotowania na parze i praktycznie wszystko można w nim przyrządzić.
[16] Re: Jak robić sushi - poradnik
Natcian [*.adsl.inetia.pl], 07.09.2012, 23:16:21, odpowiedź na #13, oceny: +0 -0
NatcianTeoretycznie tak, ale gotowanie na parze ma jedną wadę - nie pozwala usunąć chemicznych świństw, które się nagromadziły np. w warzywkach. Pod tym względem woda ma pewną przewagę - tam się chociaż część chemii wypłucze ;)
Niemniej na parze zawsze smaczniej :D
[19] Re: Jak robić sushi - poradnik
tom-- [*.pila.vectranet.pl], 08.09.2012, 08:40:58, odpowiedź na #16, oceny: +0 -0
Warzywa czy inne produkty należy po prostu myć przed gotowaniem. Jak warzywa są pryskane chemią to nie znaczy, że mają ją w środku. Coś takiego osadza się głównie na skórce. Tak samo z owocami. Ciekawe kto na przykład myje banany przed zjedzeniem. : )
[20] Re: Jak robić sushi - poradnik
Leniwy [*.litnet.osi.pl], 08.09.2012, 09:47:49, odpowiedź na #19, oceny: +0 -0
LeniwyPo co je myć banany jak skóry (zazwyczaj) się nie je.
[21] Re: Jak robić sushi - poradnik
tom-- [*.pila.vectranet.pl], 08.09.2012, 11:26:40, odpowiedź na #20, oceny: +0 -0
Nie wiem po co tłumaczyć coś tak oczywistego no, ale dobra. :)

Jak obierasz nieumytego banana to różne zanieczyszczenia (chemia itp) w pewnej części na niego przechodzą. Zresztą dotyczy to również jabłek czy innych owoców/warzyw.
[22] Re: Jak robić sushi - poradnik
Natcian [*.adsl.inetia.pl], 08.09.2012, 11:41:06, odpowiedź na #19, oceny: +0 -1
NatcianZapewniam Cię, że mają ją też w środku. Całe mnóstwo :)
[26] Re: Jak robić sushi - poradnik
tom-- [*.pila.vectranet.pl], 09.09.2012, 23:35:48, odpowiedź na #22, oceny: +0 -0
Głównie jednak na skórce (mowa o chemicznych opryskach itp).
[23] Re: Jak robić sushi - poradnik
HΛЯPΛGŌN [*.183.234.161.dsl.dynamic.t-mobile.pl], 08.09.2012, 15:12:57, odpowiedź na #13, oceny: +7 -2
HΛЯPΛGŌNTomuś, ugotuj sobie głowę na parze.
[25] Re: Jak robić sushi - poradnik
tom-- [*.pila.vectranet.pl], 09.09.2012, 23:34:34, odpowiedź na #23, oceny: +0 -2
Walnij mocno swoim tępym łbem o ścianę, a jak nie pomoże to zrób to znowu.
[28] Re: Jak robić sushi - poradnik
g_o_r_a_l [*.torun.mm.pl], 10.09.2012, 14:27:23, odpowiedź na #25, oceny: +3 -1
Przecież wiadomo, że chodziło o głowę kapusty, a ty od razu z inwektywami wyjeżdżasz...
[29] Re: Jak robić sushi - poradnik
tom-- [*.pila.vectranet.pl], 12.09.2012, 09:32:32, odpowiedź na #28, oceny: +0 -0
Mój błąd. :P:P:P:):):)
Powered by WashuOS